9.10.2024 - Poradňa fyzioterapeuta: 6.mesiac života dieťaťa

POLOHA NA CHRBTE, OTOČENIE A POLOHA NA BRUŠKU

Vaše dieťa práve objavuje nový svet pohybu. Keď sa snaží dosiahnuť na hračku, intuitívne natiahne rukou cez stredovú rovinu tela, čím vstúpi do procesu otáčania a tak sa prvýkrát samo dostáva do polohy na brušku. V tejto polohe je dieťa aktívne, má aj viac možností skúmať  a vidieť okolie.

Na brušku sa dokáže oprieť o rozvinuté dlane, nadvihnúť bruško od podložky, opierajúc sa o prednú časť stehien. Môže sa aj otáčať do strán za hračkou ako ručičky na hodinách, čomu hovoríme „pivotovanie“. Z pozície na brušku, keď sa dieťa opiera o vystreté horné končatiny, môže prejsť na štyri, ale nie je to ešte predzvesť štvornožkovania. V polohe na štyroch sa môže jemne  pohupovať, avšak vráti sa späť na bruško.

Na čo si dávať pozor: Dôležité je, aby dieťa zvládlo všetky tieto aktivity symetricky. Ak sa začne otáčať na jednu stranu, do dvoch týždňov by malo zvládnuť aj otáčanie na druhú stranu. Rovnako aj pivotovanie by malo byť zvládnuté v oboch smeroch do dvoch týždňov.  

Ako podporiť motorický vývoj 6-mesačného dieťaťa? Pre podporu vývoja  môžete využiť rôzne hračky na ťahanie, „hracie dosky“ s bezpečnými tlačidlami a prvkami, ktoré sa dajú ohýbať a otáčať a ktoré vydávajú zvuky. Umiestnite ich mimo dosahu dieťaťa, aby bolo motivované sa za nimi natiahnuť.  

Máte otázky, pochybnosti alebo obavy ohľadom vývinu vášho dieťaťa? Neváhajte nás kontaktovať v Centre Liberta. Sme tu pre vás bez  potreby  výmenného lístka a dlhých čakacích termínov. Objednajte sa  telefonicky na:  0911 940 959, e-mailom na:  info@centrumliberta.sk,  alebo  cez náš kontaktný formulár:  https://liberta.forbis.sk/sk/externalForm/admin?iframe=1

9.10.2024 - Poradňa fyzioterapeuta: 6.mesiac života dieťaťa

Zoznam noviniek