19.8.2024 - Poradňa fyzioterapeuta: 3.mesiac života dieťaťa

V troch mesiacoch sa dieťa stáva bdelejšie a čulejšie a hľadá viac podnetov zo svojho prostredia (ľudí, aktivít a priestorov). Dieťa tiež rado pozoruje rôzne predmety zavesené alebo upevnené na hracej podložke. K aktivitám, ktoré stimulujú zrak a sluch dieťaťa, preto už môžete pridávať nové aktivity zamerané na rozvoj jeho hmatu a uchopovanie. Obmieňajte hračky zavesené na hracej podložke a pridajte úchopové hračky rôznych materiálov a štruktúr, ktoré budú podporovať jeho senzomotorický rozvoj.

Čo dieťa dokáže v polohe na brušku:

Dieťa v tomto období živo komunikuje s okolím, je schopné dlhšiu dobu fixovať očami predmet, vie vysunúť horné končatiny pred seba a oprieť sa symetricky o lakte. Dokáže sa udržať na predlaktí a z tejto pozície pozoruje svet okolo seba. Neprepadáva z bruška na chrbát. Keď je dieťa na brušku, podávajte mu hračky spôsobom, aby sa za nimi muselo natiahnuť.

Čo dokáže dieťa v poloha na chrbte:

Dieťa zdvíha nohy nad podložku, udrží ich tak a súčasne spája obe ruky pred telom a prezerá si ich. Hlava a trup je ideálne v symetrii.  Dieťa sa rado prevaľuje a prejavuje záujem o svoje nohy a ruky.

Držanie tela, aké má dieťa v tomto období, má veľký význam pre budúce držanie tela v stoji.

Naša rada: Obmedzte čas, ktorý dieťa trávi v autosedačke alebo hojdacích kresielkach a doprajte mu čo najviac voľného pohybu.  

Ak máte akékoľvek pochybnosti alebo obavy ohľadom vývinu svojho dieťaťa, neváhajte sa poradiť s fyzioterapeutmi  v našom Centre Liberta. K dispozícii sme vám bez potreby  výmenného lístka a dlhých čakacích termínov. Objednať sa môžete: telefonicky: 0911 940 959, e-mailom: info@centrumliberta.sk alebo vyplnením kontaktného formulára: https://liberta.forbis.sk/sk/externalForm/admin?iframe=1

S našimi skúsenými fyzioterapeutmi sa stretnete aj na Bejby festivale, ktorý sa koná  už túto sobotu 24. augusta 2024 v Areáli Anička v Košiciach. Viac informácií o Bejby festivale nájdete tu: https://najrychlejsilezun.sk/

19.8.2024 - Poradňa fyzioterapeuta: 3.mesiac života dieťaťa

Zoznam noviniek