21.6.2024 - Malý futbalový fanúšik René bojuje s DMO. Ako Centrum Liberta pomáha deťom ako René.

René je veselý chlapec, ktorý je veľký fanúšik futbalu. Už od útleho veku ho sprevádzajú lopty všetkých veľkostí a tvarov. Jeho príchod na svet však nebol jednoduchý. Mamka počas tehotenstva zažila náročné chvíle, keď sa objavili zdravotné komplikácie ako gestóza, hypertenzia a preeklampsia. V 33. týždni tehotenstva, keď prestala vnímať pohyby dieťaťa, bolo nevyhnutné pristúpiť k sekcii.

René tak prišiel na svet predčasne a prvých desať dní svojho života strávil na pľúcnej ventilácii. Pribudli aj ďalšie zdravotné ťažkosti ako trombóza brušnej aorty, intolerancia stravy či podozrenie na metabolickú poruchu – glutárovú acidúriu. Neskôr mu bola diagnostikovaná aj detská mozgová obrana v kvadruspastickej forme. Do troch týždňov od narodenia podstúpil René aj operáciu čriev. Genetické testy našťastie metabolickú poruchu nepotvrdili a po transporte do NÚDCH v Bratislave sa jeho stav postupne zastabilizoval.

Od útleho veku René podstupuje rehabilitácie – najskôr cvičil Vojtovu metódu a neskôr cviky podľa Bobath konceptu. Už štyri roky navštevuje s rodičmi Centrum Liberta, kde pravidelne absolvuje týždenné rehabilitačné pobyty.

Fyzioterapeutka Janka hovorí: „Pri tvorbe rehabilitačného programu pre Reného vychádzame z vývojovej kineziológie. Posilňujeme celý svalový korzet a zlepšujeme stereotypy pohybov. Zameriavame sa aj na zlepšenie opornej a pohybovej funkcie ľavej hornej končatiny potrebnej pri sebaobslužných činnostiach.“

Reného rodičia si nesmierne vážia náročnú prácu fyzioterapeutov. Uvedomujú si, aké dôležité je mať súdržnú rodinu a ostatným rodičom v podobnej situácii želajú veľa síl a odhodlania nevzdávať sa. Len tak môže ich dieťa napredovať krôčik po krôčiku, po mentálnej aj fyzickej stránke. René s láskou, trpezlivosťou, podporou a starostlivosťou rodičov dokazuje, že prekonať sa dajú aj tie najväčšie prekážky.

 Rezervovať rehabilitačný pobyt v Centre Liberta si môžete telefonicky: 0911 940 959 alebo e-mailom: info@centrumliberta.sk alebo vyplnením kontaktného formulára: https://liberta.forbis.sk/sk/externalForm/admin?iframe=1

21.6.2024 - Malý futbalový fanúšik René bojuje s DMO. Ako Centrum Liberta pomáha deťom ako René.

Zoznam noviniek