16.9.2024 - Poradňa fyzioterapeuta: 4,5. mesiac života dieťaťa

V tomto období sa vaše dieťa mení na malého objaviteľa  -  aktívne sa zoznamuje so svojím telom a cielene uchopuje predmety (hračky).   

Na chrbátiku: Svet na dosah ruky  

Dieťa aktívne prejavuje záujem o svoje telo. Rúčkami  si skúma bruško, bedrové kĺby a slabiny. V období štvrtého mesiaca dieťa cielene uchopuje hračku rukou, ktorá sa pri hračke nachádza najbližšie. V období 4,5 mesiaca uchopuje hračku rukou už cez strednú líniu. S uchopenou hračkou  môže dieťa manipulovať. Dolné končatiny drží nad podložkou a chodidlá sa vzájomne dotýkajú celou plochou.

Na brušku: Prvýkrát k opore používa aj nohu

I na brušku sa dieťa snaží uchopiť  hračku z podložky rukou, v blízkosti ktorej sa hračka nachádza. Pritom sa opiera o jeden lakeť a protiľahlé koleno – prvýkrát využíva tzv. skrížený vzor. Hračku si prekladá z ruky do ruky a strká ju do úst.

Naša rada: Stanovte hranice s láskou

Vaše dieťa sa čoraz viac zapája do diania okolo seba. Je čas začať jemne stanovovať pravidlá. Ak chce vziať do úst nevhodný predmet, pokojne, ale pevne povedzte „NIE“. Premyslite si vopred, čo je dovolené a čo nie.

Máte otázky, pochybnosti alebo obavy ohľadom vývinu vášho dieťaťa? Neváhajte nás kontaktovať v Centre Liberta. Sme tu pre vás bez  potreby  výmenného lístka a dlhých čakacích termínov. Objednajte sa  telefonicky na:  0911 940 959, e-mailom na:  info@centrumliberta.sk,  alebo  cez náš kontaktný formulár:  https://liberta.forbis.sk/sk/externalForm/admin?iframe=1

16.9.2024 - Poradňa fyzioterapeuta: 4,5. mesiac života dieťaťa

Zoznam noviniek