30.4.2024 - Poradňa fyzioterapeuta: 1.mesiac života dieťaťa

Návšteva detského fyzioterapeuta po šestonedelí  by mala byť prioritou pre každú mamičku. Pôrod je náročný nielen pre matku, ale aj pre dieťa, ktoré opúšťa pohodlie maternice a vstupuje do úplne nového sveta. Novorodenec začína vnímať všetko odlišne –  tlak, vôňu, zvuk, svetlo, musí sa prvýkrát nadýchnuť, najesť. Je to obrovská zmena.

V našej poradni sa z pohľadu detského fyzioterapeuta zameriame na jednotlivé motorické míľniky a ich správnu podporu od narodenia až po siedmy rok života dieťaťa.

Čo dokáže dieťa v 1. mesiaci života?

  • Na chrbte otáča hlavičku a kope nožičkami.
  • V polohe na brušku by malo dokázať pretočiť (prerolovať) hlavičku po brade z jednej strany na druhú.

Vývoj dieťaťa v prvých mesiacoch života závisí od prísunu vhodných a primeraných podnetov, ktorých zdrojom je v tomto rannom období  najmä rodič. Nebojte sa preto stimulovať svoje dieťa, využívajte čas starostlivosti – kŕmenia, prebaľovania, kúpania, uspávania - ako priestor na poskytnutie zrakových, sluchových, hmatových a emocionálnych podnetov.

Tešte sa z každého pokroku svojho dieťaťa a užívajte si spoločné chvíle plné lásky a nežnosti. Vaša prítomnosť , trpezlivosť a podpora sú pre zdravý vývoj vášho dieťaťa nenahraditeľné. Ak máte akékoľvek pochybnosti alebo obavy ohľadom vývinu dieťaťa, neváhajte sa poradiť s detským lekárom alebo fyzioterapeutom v našom Centre Liberta.

Vyplňte kontaktný formulár a dohodnite si termín konzultácie s fyzioterapeutom:

https://liberta.forbis.sk/sk/externalForm/admin?iframe=1

30.4.2024 - Poradňa fyzioterapeuta: 1.mesiac života dieťaťa

Zoznam noviniek