4.10.2024 - Inšpirujúci príbeh Anky z Centra Liberta: 15 rokov na vozíku, 8 operácií a stále sa nevzdáva

Anka trpí skoliózou od svojich štrnástich rokov a posledných pätnásť rokov je  na invalidnom vozíku. Problémy s chôdzou sa u nej začali objavovať už rok predtým. Spočiatku sa jej podlamovala jedna noha, potom obe. Keď jej lekári oznámili, že už nikdy nebude môcť chodiť, bolo to pre ňu nesmierne ťažké prijať. Jej život sa zmenil doslova z minúty na minútu, ale Anka sa nevzdala. Trpí neurologickým ochorením a skoliózou, kvôli ktorej podstúpila už osem operácií. Na jej mieche a v jej blízkosti sa tvoria cysty, ktoré žiaľ v jej prípade nemôžu byť chirurgicky odstránené.  

„Hoci moje nohy nefungujú, ruky mám zdravé.  Môžem sa na vozíku premiestniť kam potrebujem. Samozrejme, niekedy sa stretávam s bariérami, ktoré pre vozíčkarov nie sú prípustné, ale sú aj miesta, kam chodím veľmi rada “, hovorí Anka.

Najväčšou oporou je pre Anku jej rodina - rodičia a súrodenci, ktorí jej neustále veľmi pomáhajú. Po tom, ako ostala pripútaná na vozíku, naučila sa pliesť z papiera košíky, stromčeky, venčeky, vyrába tiež náušnice. Rada číta knihy a pomáha doma v kuchyni.

Anka pravidelne navštevuje Centrum Liberta, na rehabilitácie dochádza už päť rokov.  Fyzioterapeut Miško vysvetľuje:  „Cvičením sa snažíme u Anky zmierniť bolesť chrbtice, aby sme zabránili zhoršovaniu skoliózy,  znížili spastické prejavy na dolných končatinách a aktivovali svalové skupiny dolných končatín.“

Pre tých, ktorí čelia podobnému osudu, má Anka jasný odkaz – nevzdávať sa, ale žiť naplno každý deň. „Buďme vďační za život, pretože niekedy stačí len úsmev, aby sme niekoho povzbudili a spravili jeho deň lepším. Úsmev prináša dobrú náladu každému,“ povzbudzuje na záver Anka.

4.10.2024 - Inšpirujúci príbeh Anky z Centra Liberta: 15 rokov na vozíku, 8 operácií a stále sa nevzdáva

Zoznam noviniek