1.7.2024 - Poradňa fyzioterepeuta: 8.týždeň života dieťaťa

8. týždeň  života dieťaťa je charakteristický tým, že dieťa prestáva byť predilekčné (asymetrické). Od tohto obdobia by mal byť jeho ďalší vývoj symetrický, t.j. bez preferencie jednej strany. Dieťa dokáže udržať telo a hlavu v stredovej línii, prsty oboch rúk sa vzájomne dotýkajú, čo nazývame kontaktom prsty –prsty a nôžky dvíha súčasne nad podložku. V polohe na brušku zdvíha  hlávku z podložky a opiera sa pritom o celé hrany predlaktia a lakte sú vysunuté na úrovni ramien.

V tomto období je kľúčové, aby dieťa vedelo otvárať dlane a nemalo  ich stále zovreté  v päsť. Hračky  ešte cielene nechytá. Na horných i dolných končatinách je stále prítomný úchopový reflex, ak mu vložíte hračku alebo predmet či prst do dlane, reflexne ju stisne.

Naša rada: Položte a nechajte dieťa  na brušku na tvrdej podložke, aby ste podporili vývoj jeho oporných funkcií. Vyhnite sa však častému umiestneniu na mäkkú posteľ, kde by bruško dieťaťa prepadlo  do mäkkého a dieťa sa tak nebude správne opierať o horné končatiny. 

Ak máte akékoľvek pochybnosti alebo obavy ohľadom vývinu svojho dieťaťa, neváhajte sa poradiť s fyzioterapeutmi  v našom Centre Liberta. K dispozícii sme vám bez potreby  výmenného lístka a dlhých čakacích termínov. Objednať sa môžete:

telefonicky: 0911 940 959

e-mailom: info@centrumliberta.sk

Vyplnením kontaktného formulára: https://liberta.forbis.sk/sk/externalForm/admin?iframe=1

1.7.2024 - Poradňa fyzioterepeuta: 8.týždeň života dieťaťa

Zoznam noviniek